Štika s těstovinami a
řeřichovou omáčkou 4 porce štiky po 200g. 1 lžíce másla,1dl.bílého vína,1
lžíce sekaného kopru,4 kuličky nového koření,4 kuličky pepře,1 bobkový list,500
g barevných těstovin, omáčka:1 kelímek bílého jogurtu,2 lžíce řeřichy,1
lžíce strouhané citrónové kůry, porce
štiky vložíme do
hlubší pánvičky,osolíme,přidáme
máslo a koření a zalijeme vínem zředěným
s trochou vody.Pod pokličkou dusíme na mírném
ohni 10 min.Porce
vyjmeme,odstraníme kůži a páteřní kosti a maso
odložíme na nahřátý talíř.Souběžně
uvaříme v osolené vodě s olejem barevné
těstoviny,scedíme je a
promícháme s rozetřeným stroužkem česneku a
řeřichou.Na závěr si
připravíme omáčku:Jogurt promícháme se
sekanou řeřichou, |
Paprikáš z tlouště Na
sádle osmahneme najemno
posekanou cibuli,zaprášíme paprikou a
vegetou,přidáme na větší kostičky
pokrájené
filety,osolíme,okmínujeme,podlijeme vývarem a pod
pokličkou pozvolna
dusíme 20 min.V části vývaru (1
šálek) rozkvedláme hladkou
mouku,paprikáš zahustíme
a krátce povaříme.Na závěr dochutíme
česnekovým práškem,majoránkou a pepřem.Pro
vylepšení můžeme paprikáš zahustit
zakysanou smetanou. Podáváme
s haluškami: Z polohrubé mouky,vejce a soli(v poměru 1 vejce na 100g
mouky) připravíme hladké těsto,které protlačujeme sítem na halušky do vroucí vody a vaříme doměkka.Na talířích sypeme petrželkou. |
Ryba na rajčatech a cibuli Ingredience: filety z kapra nebo jiné ryby, citronová šťáva, hladká mouka, rajčata, cibule - v poměru asi 4 větší rajčata a 3 střední cibule, sůl, kopr Postup přípravy: Filety pokapeme citronovou šťávou, obalíme v mouce a z obou stran osmažíme na oleji. Omáčka: spařená rajčata oloupeme, nakrájíme na menší kousky, které přidáme do smažící se na kolečka nakrájené cibuli. Osolíme a dusíme do měkka. Potom přidáme 2 lžíce bujónu a ke konci asi 2 lžičky nasekaného kopru - neodoporučuji sušený, nejlépe čerstvý nebo mražený. Rybu podáváme přelitou omáčkou s brambory nebo chlebem. |
Bolen se zeleninou Bolena osolíme,opepříme,pokapeme olejem a necháme krátce odležet.Porce ryby rozložíme na talíř,vložíme do pařáku nad vroucí vodu,zakryjeme pokličkou a 20 min. pozvolna vaříme v páře.Brokolici uvaříme a rozebereme na růžičky,cibuli nakrájíme na osminky,ředkvičky a žampiony na čtvrtiny,česnek utřeme.Veškerou zeleninu orestujeme na rozehřátém oleji,zakapeme kečupem,chilli omáčkou a worcesterem.Promícháme s kuřecím vývarem,ochutíme pepřem a solí a nakonec vše posypeme nahrubo nasekanými pistáciemi.porce uvařené ryby opatrně rozdělíme na talíře,ozdobíme podušenou zeleninou a podáváme s pečivem nebo vařenými brambory. |
Cejn v omeletě Omeleta:4 vejce,mléko,100g. polohrubé mouky,60g. strouhanky,2 lžíce sekané řeřichy,sůl,olej. Očištěné filety z cejnů zbavené větších kostí a kůžiček pokrájíme na nudličky,okořeníme,osolíme a necháme 6 hod. odležet.mezitím nakrájíme cibuli najemno a očištěné houby na větší kousky.Cibulku necháme zesklovatět na másle,přidáme houby,podusíme je a ochutíme kmínem a solí.Rybí maso vložíme na rozpálený olej a za stálého míchání dusíme asi 3 min.Přidáme podušené houby a kečup,dobře promícháme a prohřejeme. Připravíme omelety:Vejce rozšleháme se solí a sekanou řeřichou a zamícháme do nich mouku,strouhanku a tolik mléka,aby vzniklo hladké těsto.Usmažíme 4 omelety,naplníme je houbovou směsí a přehneme napůl.Podáváme ozdobené několika kolečky rajčat a paprik. |