rybavkuchyni/linka01.gif

Štika s těstovinami a řeřichovou omáčkou

 

4 porce štiky po 200g. 1 lžíce másla,1dl.bílého vína,1 lžíce sekaného kopru,4 kuličky nového koření,4 kuličky pepře,1 bobkový list,500 g barevných těstovin,
2 lžíce oleje,1 stroužek česneku,1 lžíce řeřichy,sůl.

omáčka:1 kelímek bílého jogurtu,2 lžíce řeřichy,1 lžíce strouhané citrónové kůry,
2 lžíce citrónové šťávy,zelený pepř,sůl
.

 

porce štiky vložíme do hlubší pánvičky,osolíme,přidáme máslo a koření a zalijeme vínem zředěným s trochou vody.Pod pokličkou dusíme na mírném ohni 10 min.Porce vyjmeme,odstraníme kůži a páteřní kosti a maso odložíme na nahřátý talíř.Souběžně uvaříme v osolené vodě s olejem barevné těstoviny,scedíme je a promícháme s rozetřeným stroužkem česneku a řeřichou.Na závěr si připravíme omáčku:Jogurt promícháme se sekanou řeřichou,

citrónovou kůrou a šťávou,pepřem a solí.Těstoviny rozložíme na talíře,na ně položíme porce štiky a přelijeme řeřichovou omáčkou.

Paprikáš z tlouště

 

800 g vykostěných filetů z tlouště,2 lžíce domácího sádla,4 červené cibule,1 lžíce mleté papriky,1 lžíce paprikové vegety,2 lžíce hladké mouky,1 litr vývaru z ryb nebo zeleniny,po špetce kmínu,červeného pepře,majoránky,česnekového prášku a soli,1 lžíce sekané petrželky.

 

Na sádle osmahneme najemno posekanou cibuli,zaprášíme paprikou a vegetou,přidáme na větší kostičky pokrájené filety,osolíme,okmínujeme,podlijeme vývarem a pod pokličkou pozvolna dusíme 20 min.V části vývaru (1 šálek) rozkvedláme hladkou mouku,paprikáš zahustíme a krátce povaříme.Na závěr dochutíme česnekovým práškem,majoránkou a pepřem.Pro vylepšení můžeme paprikáš zahustit zakysanou smetanou.

Podáváme s haluškami: Z polohrubé mouky,vejce a soli(v poměru 1 vejce na 100g mouky)

připravíme hladké těsto,které protlačujeme sítem na halušky do vroucí vody a vaříme doměkka.Na talířích sypeme petrželkou.


Ryba na rajčatech a cibuli     

Ingredience: filety z kapra nebo jiné ryby, citronová šťáva, hladká mouka, rajčata, cibule - v poměru asi 4 větší rajčata a 3 střední cibule, sůl, kopr
     
 

Postup přípravy: Filety  pokapeme citronovou šťávou, obalíme v mouce a z obou stran osmažíme na oleji.
Omáčka: spařená rajčata oloupeme, nakrájíme na menší kousky, které přidáme do smažící se na kolečka nakrájené cibuli. Osolíme a dusíme do měkka. Potom přidáme 2 lžíce bujónu a ke konci asi 2 lžičky nasekaného kopru - neodoporučuji sušený, nejlépe čerstvý nebo mražený.
Rybu podáváme přelitou omáčkou s brambory nebo chlebem.

Bolen se zeleninou

 4ks. bolena po 200g. olej,pepř,sůl,2 červené a 2 žluté cibule,1 konzerva zelených fazolek,150g čerstvých nebo sterilizovaných žampionů,2 stroužky česneku,1 svazek ředkviček,1 brokolice,olej,1 lžíce kečupu,1 lžíce chilli omáčky,4 lžíce kuřecího vývaru z kostky,pepř,sůl,pistácie.

 

Bolena osolíme,opepříme,pokapeme olejem a necháme krátce odležet.Porce ryby rozložíme na talíř,vložíme do pařáku nad vroucí vodu,zakryjeme pokličkou a 20 min. pozvolna vaříme v páře.Brokolici uvaříme a rozebereme na růžičky,cibuli nakrájíme na osminky,ředkvičky a žampiony na čtvrtiny,česnek utřeme.Veškerou zeleninu orestujeme na rozehřátém oleji,zakapeme kečupem,chilli omáčkou a worcesterem.Promícháme s kuřecím vývarem,ochutíme pepřem a solí a nakonec vše posypeme nahrubo nasekanými pistáciemi.porce uvařené ryby opatrně rozdělíme na talíře,ozdobíme podušenou zeleninou a podáváme s pečivem nebo vařenými brambory.


Cejn v omeletě

 

800 g. čistého masa z cejnů,1 lžíce grilovacího koření na ryby,pepř,sůl,olej,200g. cibule,2 lžíce másla,400g. míchaných čerstvých hub,drcený kmín,1 malá sklenice ostrého kečupu,

Omeleta:4 vejce,mléko,100g. polohrubé mouky,60g. strouhanky,2 lžíce sekané řeřichy,sůl,olej.

 

Očištěné filety z cejnů zbavené větších kostí a kůžiček pokrájíme na nudličky,okořeníme,osolíme a necháme 6 hod. odležet.mezitím nakrájíme cibuli najemno a očištěné houby na větší kousky.Cibulku necháme zesklovatět na másle,přidáme houby,podusíme je a ochutíme kmínem a solí.Rybí maso vložíme na rozpálený olej a za stálého míchání dusíme asi 3 min.Přidáme podušené houby a kečup,dobře promícháme a prohřejeme.

Připravíme omelety:Vejce rozšleháme se solí a sekanou řeřichou a zamícháme do nich mouku,strouhanku a tolik mléka,aby vzniklo hladké těsto.Usmažíme 4 omelety,naplníme je houbovou směsí a přehneme napůl.Podáváme ozdobené několika kolečky rajčat a paprik.